A Betyárkörte (tájjeleggel néhol Paksimogyoró, labanctallér, esetleg Prófétaeper) szüretelése igen kényes feladat. Különösen ügyelni kell a kíméletes szüretelésre, ne sérüjjön a szára. Ellenkező esetben akár a könnye is kicsordulhat a kellő óvatosságot melőző júzernak, sőtmitöbb, felesleges gázok is felszabadulhatnak - azt hívják úgyul tájjelleggel, hogy csóvástúl gyütt az üstökös, esetleg sógorostúl jött az áldas, vagy hovatovább karmolósmacska. Beretválása nem javallott, a gyümölcs szárának töve igen kényes, annak sérülése esetén a Betyárkörte kipiroslik, ami sokat ront állagán és ízén.
Ügyeljünk a tálalás esztétikus módjaira, bár való igaz, hogy sok más gyümölcshöz hasonlóan, frissen húzva a legízletesebb.
Jóétvágyat!
Foto: A betyárkörtéből készült üdítőital (nagyításhoz kettyints a képre!)